Bina Yıkım İşleri
Yıkım, inşaatın neredeyse kaçınılmaz bir parçasıdır, bu nedenle binanızı yıkarken tüm kurallara uymak önemlidir. Her yapının bir tasarım ömrü vardır. Mimarlar 80-100 yıl boyunca dayanacak yapılar üretebilirler ama elbet bir binanın sonunda yıkılması gerekir. Bu gibi durumlarda bina yıkım işleri devreye girmektedir.
Bir bina ömrünün sonuna ulaştığında, yakındaki yerleşim yerleri veya binalar için bir güvenlik sorunu haline gelebilir. Bu yüzden bina yıkım süreci güvenlik için de oldukça gereklidir.
Binalar ve Yapılar İçin Yıkım Süreci
Yıkım, bir binayı veya başka bir yapıyı yıkmak için parçalara ayırma işlemidir. Seçici yıkım, bir binanın yalnızca belirli bölümlerinin kaldırılması işlemidir, sistematik yıkım ise bir binanın veya onunla ilişkili sistemin tüm parçalarını kaldırır. Toplu yıkım, bir binayı yerinden tamamen kaldırmak için kullanılan bir yöntemdir.
Bu süreçte dört adım dikkat çeker;
- Ölçme
- Tehlikeli maddelerin uzaklaştırılması
- Planın hazırlanması
- Güvenlik önlemleri
- Bina Yıkım İşleri Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bina yıkım işleri için dikkat edilmesi gereken hususlar şu ana başlıklar altında özetlenebilirler.
- Yapımında kullanılan malzeme türleri
- Tehlikeli maddelerin varlığı
- Drenajın durumu ve su kirliliği, sel ve erozyonla ilgili temel sorunlar.
- Bitişik araç ve trafik koşulları
- Gürültü, toz, titreşim ve trafik hareketlerinin çevreye vereceği rahatsızlıklar
- Yıkımın metodu
- Tasarımda kullanılan iskelet sistemi
- Bina durumu
Yıkım İşlemi Esnasında Tehlikeli Maddelerin Kaldırılması
Bina yıkım işleri sırasında tehlikeli maddelerin kaldırılması kararı karmaşık bir karardır. Çok fazla araştırma, bazı risk yönetimi ve planlama gerektirir. Aşağıdakiler, yıkım sırasında tehlikeli maddelerin kaldırılıp kaldırılmayacağına karar vermeden önce dikkate alınması gereken dört temel faktördür:
- Malzemelerin çıkarılmasının maliyeti
- İlgili risk
- Malzemelerin çıkarılması için gereken süre
- Kaldırma ile ilgili iş
Bina Yıkım Planları Hakkında Bilgi
Yıkım planı, bir inşaat projesi için süreci, zamanlamayı ve ekipmanı özetleyen bir belgedir. Yıkım işlemi sırasında insanları yaralanma veya hasardan korumak için kullanılır. Bir yıkım planı çok uzun ve karmaşık olabilir, bu nedenle çalışmaya başlamadan önce tüm bilgilerin elinizde olduğundan emin olmanız önemlidir.
Yıkım planları tipik olarak üç bölümden oluşur: biri kamu malını ve yayaları koruyan bölüm, yıkım sırasında tehlikeli maddeler hakkında düzenleme. Son bölüm ise işçilerin güvenliği hakkındaki düzenlemelerden oluşmaktadır.
Bina Yıkım Sırasında Güvenlik Önlemleri
Bina yıkımı çok tehlikeli bir iştir. Yıkım ekibinin gözlük, eldiven ve baret dahil koruyucu giysiler giymesini gerektirir. Bina yıkımı sırasında güvenlik önlemleri operasyonun başarısı için esastır. Bu, ekibin tüm üyeleri için uygun eğitimi ve her zaman koruyucu ekipmanlarını giymelerini sağlamayı içerir.
Bu güvenlik önlemleri alındığında, herhangi bir yaralanma veya kayıp olmadan başarılı bir yıkım operasyonunu tamamlamak daha kolaydır. Yıkım yoğun emek harcanan bir süreçtir. Binayı yıkmak ve enkazı kaldırmak iki farklı süreçtir, bu nedenle projenizi başlamadan önce planlamanız önemlidir. Yıkım projelerinin tamamlanması, binanın boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak birkaç gün veya hafta sürebilir.
Yıkım Yöntemleri
Binalar ve yapılar için kullanılan iki tür Yıkım vardır.
- Patlayıcı olmayan veya kontrollü yıkım
- Patlayıcı Yıkım
Kontrollü yıkım, yapının tamamının kademeli olarak kaldırıldığı kontrollü bir yıkım şeklidir. Patlayıcı yıkım, ise daha büyük ölçekli binalar için uygulanan bir yöntemdir.
Patlayıcı Olmadan Bina Yıkım İşlemleri
Bina yıkım işleri söz konusu olduğunda, genellikle binaları yıkmak için patlayıcılar kullanılır. Ancak bunun tehlikeli olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Patlayıcılar genelde binanın iskeletindeki zayıf noktalara patlayıcı ekipmanlar yerleştirilmesi ve sonra patlatılmasıyla oluşan yıkım sürecidir. Çevreye zarar verebilir. Apartman tarzı binalarda ise pek tercih edilmez. Patlayıcı olmadan bina yıkım işlemleri her zaman daha güvenli bir seçenektir.